İçerenköy mah.Çayır Cad. Üçgen Plaza No:7 Kat:13 34752 İçerenköy -Ataşehir/İSTANBUL (0216) 469-73-40[email protected]

Mayıs 1999- BOĞAZLARIMIZIN DURUMU, DENİZ KAZALARI VE GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ- Denizcilik Müsteşarlığı Personeline Verilen Eğitim Seminerinde Kapt. Aykut Erol Tarafından Sunulan Tebliğ

Post 44 of 73

DENİZCİLİK  MÜSTEŞARLIĞI  PERSONELİNE  VERİLEN  EĞİTİM  SEMİNERİNDE  Kaptan  AYKUT  EROL  TARAFINDAN  SUNULAN  TEBLİĞ 

Mayıs 1999  

BOĞAZLARIMIZIN DURUMU, DENİZ KAZALARI VE GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ

İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı, Türk karasuları içinde yer almakla birlikte, Karadeniz’ i dünya denizlerine bağladığı için, bu suyolundan Türk gemilerinden başka binlerce yabancı gemi gelip geçmektedir.

İstanbul ve Çanakkale Boğazları, dar, kıvrılarak uzanan, arkası görülemeyen tepelerle çevrili, keskin dönüşleri, sığlıkları bulunan, karışık, düzensiz ve kuvvetli akıntıları olan birer dar suyoludur. Bu niteliklerinden ötürü her iki Boğaz da, gemiler için, dünyada en zor yolalınan (seyredilen) geçitler arasında kabul edilmektedir.

Son yıllara bakıldığında, hem Boğazlarımız’dan boyuna geçen deniz trafiğinin, hem de yerel deniz trafiğinin, arttığını görüyoruz. Ayrıca, Boğazlarımız’dan geçen gemilerin boyutları giderek büyümüş, buna bağlı olarak da taşıdıkları yük tonajı artmıştır. Yine son yıllarda Boğazlarımız’dan geçen deniz trafiği içinde yer alan tehlikeli ve sağlığa zararlı maddelerin çeşitleri çoğaldığı gibi tonajları da büyümüştür.

Boğazlarımız’dan geçen deniz trafiğinin oluşturduğu tüm bu olumsuzluklar potansiyel kaza olasılığını yükseltmektedir.

Eski yıllarda, gerek gemi boyutlarının küçük olması gerekse deniz trafiğinin az olması nedeniyle kaza sayısı azdı. Ayrıca, gemilerin taşıdıkları yükler içinde tehlikeli maddelerin çeşitleri de tonajları da az olduğundan, bir kaza durumunda gemilerin ve yüklerinin zarara uğraması dışında, çevresel bir sorun yaşanmazdı.

Ancak, günümüzde durum değişmiştir. Öyle ki 1989 Mart’ında Alaska kıyılarından millerce uzaklıkta bir sığlığa oturarak delinen Exxon Valdez tankerinden yayılan ham petrolün, hemen hemen birkaç balıkçı köyünden başka yerleşim yeri bulunmayan, ıssız bir bölgede ortaya çıkardığı çevre kirliliği tek kelimeyle “korkunç” olmuştur. Exxon Valdez tankerinin neden olduğu çevre kirliliğinin ıssız kıyılardaki temizliği için bile Amerika Birleşik Devletleri 3 milyar dolara yakın harcama yapmış, yine de kirliliğin yalnızca küçük bir bölümü temizlenebilmiştir.

Exxon Valdez’ den daha büyük tankerlerin bile geçtiği İstanbul ve Çanakkale Boğazlarımız’daki deniz trafiği ise kıyılarımızın millerce uzağından değil metrelerce yakınından geçmektedir. Yine Boğazlarımız, ıssız Alaska kıyılarının tersine, tam kıyılardan başlayan yoğun bir yerleşime sahip olup, ayrıca tarihi saraylarına, binalarına, köprülerine değer biçilemez. Üstelik, Boğazlarımız’da petrol ve türevlerinden çok daha tehlikeli, zararlı yükler de taşınabilmektedir.

Buna göre, daha önce İstanbul Boğazı’nın girişlerinde olduğu için çok şanslı bulunduğumuz İndependenta ve Nasia tankerleri kazalarını da dikkate alarak özetlersek, İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nda ortaya çıkacak gemi kazalarında:

– Binlerce insan ölebilir,
– Onarılması olanaksız boyutlarda deniz, kıyı ve hava kirliliği ortaya çıkabilir,

– Değer biçilemeyen tarihi saraylar, binalar, köprüler yok olabilir,

– Gemilerin tayfaları, kendileri ve yükleri zarar görür ya da tümüyle kaybedilir,

– Büyük boyutlu bir kaza sonucunda, Karadeniz’ in dünya denizleriyle bağlantısı birkaç ay tümüyle kesilebilir.

DENİZ KAZALARINDAN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’nda oluşabilecek deniz kazalarından korunabilmek için iki alanda çalışma yapılması gerekir:

I – Kazaların oluşmasını önlemeye yönelik önlemler almak.
II- Her türlü önleme karşın yine de bir kaza olabileceği dikkate alınarak, olacak kazaların etkilerini en alt düzeyde tutmaya yönelik önlemler almak.

Biz burada, kazaların oluşmasını önlemek için neler yapılması gerektiğine kısaca değindikten sonra, bunların içinden “Gemi Trafik Hizmetleri”ni anlatacağız.

DENİZ KAZALARINI ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Kazaları önlemenin en iyi yolu, kazaların nedenlerini belirleyip, bu nedenleri ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Çünkü bilindiği gibi: “Aynı nedenler, aynı koşullar altında, aynı sonuçları doğurur”.

1994 Temmuz’undan önce yapılan araştırmalar, Boğazlar Bölgesinde bugüne kadar olan deniz kazalarının beş ana nedenden kaynaklandığını göstermiştir. Bunlar:

1) Kötü doğa koşullarında seyir (sis, tipi, şiddetli akıntı, vb),

2) Gemi donanımlarındaki eksiklikler, arızalar, uygunsuzluklar,

3) Gemilere uygulanacak kurallardaki eksiklikler,

4) Gemilere kuralları uygulatacak, gemilerin kurallara uyup uymadıklarını denetleyecek, trafiği düzenleyecek ve yönlendirecek, gemilerden bilgi alıp gemilere bilgi verecek bir “Gemi Trafik Hizmetleri” nin (Vessel Traffic Services) bulunmayışı,

5) Kılavuz kaptan almayan gemilerin yaptığı hatalar.

Yukarıda sayılan beş ana kaza nedenini ortadan kaldırmak için üç ayrı alanda çalışma yapılması gerekiyordu. Buna göre:

A) Ana kazalarının ilk üçü, dünya standartlarında kurallar koymak,

B) Ana kaza nedenlerinden dördüncüsü, ihtiyaçlarımıza cevap verecek modern bir Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) kurmak,

C) Ana kaza nedenlerinden beşincisi, bütün gemilerin kılavuz kaptan almasını sağlamak için, kılavuzluk hizmetleri teşkilatını Avrupa Birliği ülkelerindeki özel yapıya kavuşturmak,
yoluyla giderilebilirdi.

Bugüne kadar bu üç çalışmadan yalnızca birincisi yapılabilmiş ve 1994 Temmuz’unda yürürlüğe giren Boğazlar Tüzüğü ile kurallar konularak ilk üç kaza nedeni bir derecede (kağıt üzerinde) ortadan kaldırılabilmiştir.

Ancak, Gemi Trafik Hizmetleri kurulamadığından, dördüncü ana kaza nedeni giderilememiş, aynı zamanda bu sistem olmadığı için Boğazlar Tüzüğünde yer alan kurallar da tam uygulanamadığından, ilk üç ana kaza nedeni de aslında tam ortadan kaldırılamamıştır.

Kılavuzluk hizmetleri, Avrupa Birliği ülkelerindeki özel yapıya henüz kavuşturulamadığından beşinci ana kaza nedeni de giderilememiştir.

Boğazlar Bölgesinde deniz kazalarını önlemek için yapılması gerekenleri böylece özetledikten sonra, bunlardan “Gemi Trafik Hizmetleri”ni inceleyelim.

GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ

Özellikle, Boğazlar, Liman yaklaşımları, nehirler ve bunlara benzer, deniz trafiğinin yoğunlaştığı, sıkıştığı, kesiştiği darsularda kaza riskini azaltarak, gemilerin güvenli seyrini sağlamak, deniz trafiği akışını güvenli bir biçimde hızlandırmak ve çevreyi korumak için, dünyanın hemen her yerinde, “Gemi Trafik Hizmetleri” kurulmuştur.

IMO’ nun Gemi Trafik Hizmetleri konusunda belirlediği prensiplere göre, aşağıda sayılan hususların bir ya da birkaçının bir bölgede bulunması durumunda, orada Gemi Trafik Hizmetleri kurulması yararlı olur:

1) Yüksek trafik yoğunluğu,

2) Sağlığa zararlı ya da tehlikeli yükler taşınan trafik,

3) Kesişen ve karışık seyir yolları,

4) Seyri zorlaştıran hidrografik ve meteorolojik unsurlar,

5) Sığlıklar ve diğer yerel tehlikeler,

6) Çevresel önem ve hassaslık,

7) Gemi trafiğinin diğer denizcilikle ilgili faaliyetlere müdahalesi,

8) Deniz kazalarının yüksekliği,

9) Komşu sularda Gemi Trafik Hizmetlerinin bulunması, plânlanması ve şayet gerekiyorsa komşu Devletlerle işbirliği,

10) Dar geçitler, liman yapıları, köprüler ve benzeri yerler gibi gemilerin ilerlemesinin kısıtlandığı yerler,

11) İşletilen ve araştırmalar yapılan açık deniz terminalleri ya da limanların trafik yollarında ortaya çıkardığı değişiklikler.

Görüldüğü gibi, IMO’ nun yukarıda saydığı ve “birisinin bulunması durumunda bile Gemi
Trafik Hizmetleri kurulması yararlı olur” dediği hususların hemen hemen tümü Boğazlar
Bölgesinde bulunmaktadır. Buna göre, Boğazlarımız ve onların bütünleyicisi olan Marmara
Denizi’nde bir “Gemi Trafik Hizmetleri” hemen kurulmalıdır.

 

GEMİ TRAFİK HİZMETLERİNİN AMAÇLARI

Gemi Trafik Hizmetlerinin IMO’nun da belirttiği gibi, çok genel olarak, üç amacı olduğu söylenebilir:

1) Seyir güvenliğini sağlamak, (bir başka deyişle, deniz kazalarını önlemek),
2) Deniz trafik akışının verimini yükseltmek, (bir başka deyişle, beklemeleri en aza indirmek ve trafiği güvenlik içinde hızlandırmak),
3) Çevreyi korumak. (kazaları önleyerek).

Kuşkusuz Gemi Trafik Hizmetlerinin bu üç ana amacının dışında başka amaçları ve yararları da vardır. Bunları, “kuralların uygulanmasını sağlamak”, “kurallara uyulup uyulmadığını denetlemek”, “istatistiki bilgileri toplayıp değerlendirmek”, “kural ihlallerinde ve kazalarda belge sağlamak”, “kurtarma, yardım, yangın söndürme ve deniz kirliliğini önleme gibi olaylarda işlemlerin organizasyonunu yapmak”, “deniz trafiği ve gemilerle ilgili hizmet veren Liman Başkanlığı, Kılavuzluk, Römorkaj, Gemi Kurtarma, Kıyı Emniyeti, Sağlık, Gümrük, Polis, Sahil Güvenlik ve Acenteler gibi kuruluşlara bilgi desteği vermek”, olarak sayabiliriz.

GEMİ TRAFİK HİZMETLERİNİN VERMESİ GEREKEN HİZMETLER

IMO’ nun belirlediği prensiplere göre bir Gemi Trafik Hizmetleri şu üç ana hizmeti vermelidir :

1) Bilgi verme hizmeti,

2) Seyir (navigasyon) yardım hizmeti,

3) Trafik düzenleme (organizasyonu) hizmeti,

Bu hizmetlerin kapsamı şöyledir:

1) Bilgi verme hizmeti: Bu hizmet, aralıklı olarak belirli sabit zamanlarda, Gemi Trafik Hizmetleri gerekli gördüğünde ya da bir gemi istediğinde, yayın yoluyla yapılan bilgi alış – verişini kapsar. Bu bilgi alış-verişi içinde: mevki raporları, kendini tanıtma, çevredeki trafik akışı hakkında bilgi, suyolunun durumu, hava durumu, tehlikeler ya da geminin geçişini etkileyebilecek herhangi bir başka faktör yer alabilir.

2) Seyir yardımı hizmeti: Bu hizmet, zor seyredilen yerlerde, zor meteorolojik koşullarda ya da gemide ortaya çıkan bir yetersizlik durumunda çok önemlidir. Bu hizmet normal olarak gemi tarafından istendiğinde ya da Gemi Trafik Hizmetleri gerekli gördüğünde verilir.

3) Trafik düzenleme hizmeti: Bu hizmet, sıkışıklıkları ve tehlikeli durumları önlemek için gemilerin ileriki hareketlerinin plânlanması ve trafik işleyişinin yönetimiyle ilgilenir ve özellikle “yüksek trafik yoğunluğu” ve “genel trafik akışını etkileyebilecek özel gemi geçişlerinde” çok yararlı olur.

Bu hizmet, trafik izinleri sisteminin belirlenmesi ve işletilmesini, hareket önceliklerine ilişkin Gemi Trafik Hizmetleri seyir plânlarını, yer tahsisini, Gemi Trafik Hizmetleri alanı içindeki zorunlu hareket raporlarını, izlenecek yolları, hız limitlerini ve Gemi Trafik Hizmetleri Yetkilisi tarafından gerekli görülen diğer uygun önlemleri de kapsar.

Bir Gemi Trafik Hizmetleri, gemilere talimatlar (emirler) verebilmeyle yetkili kılınmış ise bu talimatlar yalnızca istenilen sonuca yönelik olmalı ve “dümen tutulacak rota”, “yapılacak makine manevraları” gibi uygulamaya ait ayrıntılarıgeminin kaptanına ya da kılavuz kaptanına bırakmalıdır.


Gemi Trafik Hizmetleri işlemleriningemi kaptanının güvenli seyir konusundaki sorumluluğuna tecavüz etmemesine ve gemi kaptanı ile kılavuz kaptan arasındaki geleneksel ilişkiye müdahale etmemesine dikkat edilmelidir.

Bir Gemi Trafik Hizmetleri bölgelere ayrılabilir, ancak bu olabildiğince az olmalıdır. Alan ve bölge sınırları, gemilerin normal olarak rota değiştirdikleri ya da rotaların birbirine yaklaştığı girişlere, yolların kesiştiği kavşaklara ya da birbirini kesen aykırı trafik bulunan yerlere konulmamalıdır. Sınırlar uygun deniz yayınlarında ve “Dünya Gemi Trafik Hizmetleri Rehberi”nde (World VTS Guide) gösterilmelidir.

GEMİ TRAFİK HİZMETLERi NELER SAĞLAYABİLİR ?

Bir Gemi Trafik Hizmetleri kurulduğunda, böyle bir sistemin neleri gerçekleştirebilip, neleri gerçekleştiremeyeceği iyi bilinmeli ve anlaşılmalıdır. Çünkü, bazıları bu gibi bir sistemin gemileri, karadan yönettiğini, hatta rıhtımlara bile yanaştırıp kaldırabildiğini sanmaktadırlar.

Bir “Gemi Trafik Hizmeti”, dayandığı araç-gereçlerle, bilgiler toplar, bunların doğruluğunu araştırır, analizini yapar ve ilgililere yayar; böylece bu sistem, denizcilere çevrelerinde ne olup bittiğinin açık-seçik ve kusursuz bir resmini vermeye çalışır; bir geminin manevra alanı bir başkası tarafından tehdit edilirse, koruyucu önlemi alması için yeterince önce kendisine bilgi aktarır. Bu bilgilere dayanarak, geminin kullanılması ve manevralarıyla ilgili kararlar ise tümüyle geminin köprüüstüne aittir.

Bir GTH yapısındaki araç-gereçlerin gelişmişliğine bağlı olarak denizcilere aşağıdaki bilgileri sağlayabilir:

1- Belirli bir gemiye kendisi hakkında bilgiler:

– Geminin bulunduğu tam konum (her türlü hava koşullarında);
– Gemiyi, yolu üzerindeki bir sonraki konuma ya da son varacağı yere, tüm sabit ve yüzen tehlikelerden uzak tutan bir güvenliği koruyarak, ulaştırmayı sağlayacak rotalar.

2- Çevredeki öbür gemiler hakkında bilgiler:

– Gereksinilen her geminin adı, tipi, konumu, rotası, hızı ve amaçları;
– Aykırı yolalan (seyreden) bir gemi ile olacak “en yakın yaklaşma noktası” (Closest Point of Approach-CPA) ve “en yakın yaklaşma noktasına olan zaman” (Time to CPA);
– Başka gemilerde bildirilen yolalım (seyir) zorlukları ya da kısıtlamaları;
– Kurallara uymayan, serseri, kendisini rapor etmeyen ya da ne yaptığı belli olmayan gemilerin konumu, rotası ve hızı.


3- Çevredeki geçici tehlikeler hakkında bilgiler:
– Yolalıma (seyre) tehlike teşkil eden sabit ya da yüzer maddelerin konumları ve durumları;
– Akıntı yönleri ve hızları;
– Rüzgâr yönleri ve hızları;
– Görüş uzaklıkları ve hava tahmini.

4- Öbür bilgiler:
– Demirleme ya da bağlama yerleri;
– Yanaşacak gemilerin nereye, ne zaman yanaşacakları;
– Kılavuz kaptanın nerede, ne zaman alınacağı ve kılavuz kaptan alma sıraları;
– Özel liman kısıtlamaları.

GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ NELER SAĞLAYAMAZ ?

Gemi Trafik Hizmetleri, deniz kazalarının çoğunun önlenmesinde etkin bir sistem olmakla birlikte, bir geminin kendi içinde ortaya çıkabilecek sorunlarının doğuracağı kazaları önleyebilmede özel bir etkinliği yoktur. Örneğin, bir gemide oluşabilecek dümen arızası, makine arızası, yangın, patlama, su alıp batma gibi ve benzeri nedenlerden ortaya çıkan kazaları önleyemez.

Ayrıca, bir GTH, geminin hareketinin düzeltilmesine elverecek yeterli zamanda ve doğrulukta bilgilerin verilemeyeceği, yanaşma manevralarında, herhangi bir yere ya da gemiye çarpmayı önleyemez.

Ve son olarak bir kez daha söyleyelim ki, GTH gemileri karadan seyrettiremez; onun görevi yalnızca tüm gerekli, doğru bilgi aktarımlarını yeterince zaman önce yaparak, gemi köprüüstünü bilgiyle donatmak ve kaptanın, kılavuz kaptanın en uygun kararları alıp, en emniyetli manevraları yapmasına yardımcı olmaktır.

 

GEMİ TRAFİK HİZMETLERİYLE İLGİLİ TANIMLAR


Gemi Trafik Hizmetleri: Bir Gemi Trafik Hizmetleri, gemi trafiğinin etkinliğini ve güvenliğini geliştirmek ve çevreyi korumak için amaçlanıp, çizimlenmiş (dizayn edilmiş) ve Yetkili bir Otorite tarafından yürütülen bir servistir.

Yetkili Otorite: Bu Otorite, Hükümet tarafından çevresel güvenliği de kapsayacak biçimde, güvenlik ve gemi trafiğinin etkinliği ile çevreyi korumak için, tümüyle ya da kısmen sorumlu kılınmış otoritedir.


Gemi Trafik Hizmetleri Otoritesi: Bu Otorite, katılımcı gemilerle, güvenli ve etkili hizmetin sunulması arasındaki ilişkilerde, Gemi Trafik Hizmetlerinin yönetilmesinden, işlemlerinden ve eşgüdümünden sorumlu olan Otoritedir.
Gemi Trafik Hizmetleri Alanı: Gemi Trafik Hizmetleri verilen, Gemi Trafik Hizmetleri alanı kesin çizgileriyle belirlenmeli ve resmi olarak ilan edilmelidir. Bir Gemi Trafik Hizmetleri alt-alanlara ya da bölgelere ayrılabilir.

Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi: Bir Gemi Trafik Hizmetleri merkezi Gemi Trafik Hizmetlerinin yürütüldüğü merkezdir. Gemi Trafik Hizmetlerinin her alt-alanının kendi alt-merkezi olmalıdır.

Gemi Trafik Hizmetleri Operatörü: Bir Gemi Trafik Hizmetleri operatörü, Gemi Trafik Hizmetlerinin bir ya da daha fazla görevlerinin yapılmasına katılan uygun biçimde ehliyetlendirilmiş bir kişidir.

Gemi Trafik Hizmetleri Seyir Plânı: Bu, Gemi Trafik Hizmetleri Otoritesi ile bir geminin kaptanı arasında, geminin Gemi Trafik Hizmetleri alanı içindeki hareketiyle ilgili, karşılıklı anlaştıkları bir plândır.

Gemi Trafik Hizmetleri Trafik Plânı (İmajı): Bu, bir Gemi Trafik Hizmetleri alanı içindeki gemilerin ve hareketlerinin dış (yüzeysel) görünüşünün resmidir (görüntüsüdür).

BOĞAZLAR BÖLGESİNDE GEMİ TRAFİK HİZMETLERiNİN KURULMASI

Boğazlar Bölgesinde, 1.Temmuz.1994 tarihinde yürürlüğe giren Tüzüğün uygulanabilmesi, bölgedeki deniz trafiğinin güvenli bir biçimde işletilerek kaza olasılıklarının mümkün olan en alt düzeye indirilebilmesi, seyir, can, mal ve çevre güvenliğinin sağlanabilmesi için “Gemi Trafik Hizmetleri” kurulması gerekmektedir.

Boğazlar Bölgesinde kurulacak Gemi Trafik Hizmetleri, gereksinimlerimizi karşılayabilecek ve IMO’ nun koyduğu hizmetleri yerine getirebilecek yapıya, teknik donanıma ve personele sahip olmalıdır. Bu personel içinde, Boğazlarda çalışan kılavuz kaptanlar, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, mutlaka “supervisor” olarak görev almalıdır.

Kurulacak Gemi Trafik Hizmetleri sisteminin yapısı, IMO’nun koyduğu kurallara uygun olmalıdır.

Dolayısıyla, Boğazlar Bölgesinde kurulacak Gemi Trafik Hizmetlerinin Yetkili Otoritesi
Denizcilik Müsteşarlığı (Denizcilik Bakanlığı) olmalıdır. Gemi Trafik Hizmetleri Otoritesinin
Kıyı Emniyeti İşletmesi olması hem, IMO kurallarına uygun düşer, hem de Montreux
Sözleşmesi’ ne bağlı olarak Boğazlardan geçen gemilerden alınan “fenerler harcı”ndan, Gemi Trafik Hizmetlerinin işletme giderleri karşılanabilir.

Kurulacak Gemi Trafik Hizmetleri’nin hizmet vereceği alanın sınırları belirlenmeli ve ilân edilmelidir.

Boğazlar Bölgesinde kurulacak Gemi Trafik Hizmetlerinin Merkezi İstanbul’ da olmalı, Çanakkale Bölgesi alt bölge olarak ayrılmalı ve merkezi Çanakkale’ de bulunmalıdır.

Gemi Trafik Hizmetleri’nin görevleri, yükümlülükleri ve sorumlulukları belirlenmeli ve ilân edilmelidir.

Kurulacak Gemi Trafik Hizmetleri’nin hangi hizmetleri verdiği, alanı içinde hangi kuralların uygulanacağı ve Gemi Trafik Hizmetlerine hangi gemilerin katılacağı, alan içinde izlenecek usuller belirlenmeli ve ilân edilmelidir.

Kurulacak Gemi Trafik Hizmetlerinin hangi ihtiyaçlarımıza karşılık vermesi, hangi problemlerimize çözüm getirmesi istendiği belirlenmeli ve Gemi Trafik Hizmetlerinin donanımı bu isteklerimize göre seçilmelidir.

GEMİ TRAFİK HİZMETLERİNDEN İSTEDİKLERİMİZ NELER ?

Kurulacak Gemi Trafik Hizmetlerinden kuşkusuz başta IMO’nun da belirttiği genel amaçları gerçekleştirmesi beklenecektir.

Bundan başka beklentilerimizi aşağıdaki gibi özetleyebiliriz :

1- Boğazlar Tüzüğünde yer alan tüm kuralların uygulanması ve kurallara uyulup uyulmadığının denetlenmesi,

2- Görüş uzaklığı düştüğünde gemilere seyir yardımı yapılması,

3- Gemilere, özellikle görüş uzaklığı azken ve geceleri, yolları üzerindeki küçük tekneler hakkında bilgi verilmesi,

4- Trafik Ayırım Şeritleri dışına taşma eğilimi gösteren ve taşan gemilerin uyarılması,

5- Çatışma tehlikesi bulunan gemilerin önceden uyarılması,

6- Karaya oturma tehlikesi bulunan gemilerin önceden uyarılması,

7- Aykırı geçiş yapacak gemilerin ve diğer trafiğin önceden uyarılması,

8- Hızlı ve güvenli bir trafik akışını sağlamak üzere Boğaz geçiş trafiğini sıraya koyup, düzenlemek.

9- Gemilerin dar yerlerde karşılaşmalarını önlemek (özellikle Kandilli ve Nara’da),

10- Demiryerine gidecek ve demiryerinden ayrılacak gemilere yardım edip, trafiklerini düzenlemek,

11- Limana yanaşacak ve Limandan ayrılacak gemilere yardım edip, trafiklerini düzenlemek,

12- Kılavuz kaptan alacak ve çıkartacak gemilere yardım etmek, (gerektiğinde, gemi, kılavuzluk istasyonu, kılavuz motoru arasındaki organizasyona yardımcı olmak),

13- Deniz trafiği ve gemilerle ilgili diğer birimlerle gerektiğinde bilgi alış-verişi yapmak (Liman Başkanlığı, Sahil Sağlık, Gümrük, Polis, Sahil Güvenlik, Acenteler v.s.)

14- Demiryerlerinde bekleyen gemilerin gözetimini yapıp, demir tarayan gemi olduğunda hemen gereken önlemlerin alınmasını sağlamak,

15- Yanlış yere demirleyen gemileri uyarıp, yer değiştirmeleri için gereken işlemlerin yapılmasını sağlamak,

16- Kurallara uymayan gemileri belirleyip, belgelendirip, yasal işlemlerin yapılmasını sağlamak,

17- Kaza durumlarında, hata oranlarının belirlenebilmesi için ilgili makamlara belge sağlamak,

18- Gemilere, trafik, seyir, hava, akıntı, hidrolojik ve gerekli olan diğer durumlarla ilgili bilgi vermek,

19- Bölgedeki tüm seyir yardımcıları ve şamandıraları denetleyerek arızalananların hemen onarılmasını sağlamak,

20- Gemilere, kazalara, deniz trafiğine ve ilgili öbür konulara ilişkin istatistiki bilgiler toplayıp, değerlendirmeler yapmak,

21- Arızalanan, çatışan, karaya oturan, yanan, kazaya uğrayan gemilere, en kısa zamanda, en etkin yardımın yapılabilmesi için ilgililere haber verip, harekete geçmelerini sağlamak. Kurtarma, yardım, arama, yangın söndürme, deniz kirliliğini önleme gibi operasyonların merkezi yönetimini (eşgüdümünü) sağlamak.

This article was written by admin

Menu